22 Mart 2016 Salı

Scicon AeroTech Evolution TSA çanta incelemesi

Yurtiçi, yurtdışı bisiklet yarışlarını ve triatlon yarışlarını takip ediyor ve katılmayı planlıyorsanız gideceğiniz lokasyona bisikletinizi güvenli bir şekilde nasıl götüreceğinizi de düşünmeye ve araştırmaya başlamıssınızdır demektir. Eğer sadece bir kere taşıyacaksanız veya çok çok nadir lazım olacaksa farklı çözümler( karton,köpük vs. ambalaj malzemeleri ile bisikleti paketlemek) olduğu gibi, daha uzun vadeli düşünüyor, ilerleyen yıllarda birçok yarışa katılmayı planlıyor ve tatillere de bisikleti götürürüm diyorsanız bir bisiklet çantası temin etmeniz icab eder. Bu süreci bilfiil yaşadığım için bu süreçte yaşadığım şeyleri ve araştırmalar sonucu verdiğim kararları buraya aktararak bu konuyu araştıran birilerine yardımcı olmayı umuyorum.


 Uçakta bisikletinizi güvenli bir şekilde taşımak için birçok markanın değişik modelleri var.  Biraz araştırmaya başlayınca böylesi spesifik bir konu için ne kadar çok markanın olduğunu görüp şaşırmamak elde değil. Başlıca markalar, Scicon , Thule , BikeBoxAlan , Evoc , Polaris , Scott , Biknd vs... Liste böyle uzayıp gidiyor.

Çanta almaya karar verdiyseniz bir sonraki aşama bütçeye ve nasıl bir çanta alacağınıza karar vermek. Bisiklet çantaları genel olarak hard case ve soft case olarak ikiye ayrılıyor. Sert malzemeden (genellikle sert plastik) yapılmış, basınca dayanıklı çantalar hard case diye adlandırılırken, yumuşak ve şekil değiştirebilen( katlanabilen) malzemeden (genellikle çeşitli malzemelerle kalınlaştırılmış kumaş) yapılmış çantalara soft case deniyor. İki çeşitte de çeşitli avantajlar ve dezavantajlar var.  

Hard case çantanın dezavantajları; 

*Daha pahalıdır
*Daha fazla yer kaplar.
*Daha ağırdır.

Avantajları;

*Tek ve en önemli avantajı, bisikletinizi daha güvenli taşımanızdır.

Soft Case çantanın dezavantajları;

*Kesin birşey söylemek mümkün mü bilmiyorum ama en büyük dezavantaj, seyahat esnasında bisikletinizin zarar görme ihtimalinin hard case bir çantaya göre daha fazla olması.

Soft Case çantanın avantajı;

*Daha makul fiyatlara temin edebilirsiniz.
*Katlanarak evde daha az yer kaplar.
*Daha hafiftir.

Bunun dışında marka ve modeller arasında büyüklük ve hacime bağlı olarak bisikletin sökmeniz gereken parçaları da değişebiliyor. Mesela; Thule RoundTrip Transition modelinde bisikletin arka aktarıcısını da sökmenizi tavsiye ederken (bazı forumlarda sökmeden de güvenli bir şekilde taşındığını okumama rağmen), Scicon markasının benzer segment ürünü olan Scicon AeroTech Evolution Tsa'da sökmenize gerek yok. Veya triatlon bisikleti taşıyacaksanız çoğu modelde gidonu ve seleyi sökmeniz gerekirken, Scicon Aerocomfort triathlon bike bag'de gidonu ve seleyi sökmeden taşımanız mümkün. Tabi bu sadece triatlon bisikletleri için geçerli değil. Özellikle triatlon bisikleti dememin sebebi gidonun sökülmesinin daha meşakkatli olması.


Scicon Aerocomfort triathlon bike bag

Etrafımda değişik marka soft case çantaları birçok kere sıkıntısız şekilde kullanmış arkadaşım olmasına rağmen, uçakta tatilin ve katılacağım yarışın hayalini kurmak yerine acaba bisiklete birşey oldu mu diye endişeli bir şekilde yolculuğun bitmesini beklememek için hard case çantada karar verdim. Dediğim gibi, bu benim düşüncem. Yanlış veya hata yapmış olabilirim. Veya birgün çantanın içinde bisikletin kadrosunun veya bir komponentinin zarar görmüş olduğunu görebilirim. Ben sadece ihtimalleri azaltmak için böyle düşündüm. Ayrıca ogünkü şartlarda uzun yıllar boyunca(inşallah diyelim:)) birçok yarışa katılacağımı planladım ve hard case ile olayı uzun vadede çözeceğimi düşündüm.

Biraz araştırmayla 3 markanın hard case modellerinde yoğunlaştım. 


Bu 3 modelde yurtdışı forumlar, alışveriş sitelerindeki kullanıcı yorumları, youtube  videolar, inceleme yazıları dahil birçok farklı kaynaktan araştırma yaptım. 3 modelde gerçekten güzel ve tercih edilebilir modeller. Thule'de en güzel yan çantayla beraber gelen bisiklet standı bence. Thule'nin taşıma konusundaki ünüyle ve bu bisiklet standıyla beraber aklım ilk önce Thule'ye kaydı. Ancak gerek çantanın ebatı ve bununla beraber forumlarda okuduğum bazı havayolu şirketlerinin bu çantayı taşımamaları(boyutlarından dolayı) kafamı kurcaladı. Ayrıca Thule, bikeboxalan ve scicon'daki muadillerine göre daha ağırdı. BikeBoxAlan ve Scicon modelleri birbirine çok yakın modeller. 



Tabi bu ürünleri ülkemizde makul bir maliyetle tedarik etmek de sıkıntı. Scicon ve BikeBoxAlan satışı ülkemizde yok. Websitelerinden alsan gümrük, kargo, vergi vs. derken maliyet daha da artacak. Aslına bakarsanız bikeboxalan veya scicon'un hard case modellerinden birine karar verdim. Aralarında çok fark bulamadım.Hangisi daha hesaplı olur hangisi daha kolay tedarik edilirse onu tercih edecektim. O süreçte Bike Discount sitesinde Scicon çantayı kendi web sitelerinin neredeyse yarı fiyatına buldum. Ama ülkemize kargo yoktu. O sorunu da Almanya'da yaşayan bir tanıdık vasıtası ile çözdüm. Ürün Almanya'da verdiğim adrese gitti. Şans eseri bir arkadaşım bisiklet almaya Canyon fabrikasına gidiyordu. Onunla kazan-kazan yaptık:)) Oradan aldığı bisikleti benim çantaya koyup İstanbul'a geldi. Yalnız böyle birşey yaparsanız dikkat etmenizi tavsiye edeceğim husus, ürünün faturasını ürünü getirecek kişi adına kestirirseniz tax-free ödemesi geri alınabilir.



Çantaya dönecek olursak; 12kg ağırlığı ile bir hard case çanta için önemli bir artı.(bikeboxalan 11.4kg,thule hard case 17.6kg) 114cm boy,36cm derinlik, 94cm yükseklik.Thule'de ölçüler, 134*38*90. BikeBoxAlan'da ise 113*32*92




Şu ana kadar yaklaşık 10 kere çantayı kullandım.Paketlemek ve tekrar toplamak kolay. Lastiklerin havasını alıp,ön arka tekeri çıkarıyorum. Sele borusunu ve sol pedalı söküp,gidon vidalarını gevşetiyorum. Videoda da seyredeceğiniz gibi bisikleti çantaya yerleştirip, teker setini Scicon çantayla gelen quick releaselerle çantaya sabitliyorum. Ben; kask,bisiklet ayakkabısı, yedek lastik ve tamir setimi ve bazen bisiklet kıyafetlerimi de çantaya koyuyorum. Şu ana kadar gayet memnunum. Ekstra olarak şunu önerebilirim. Bazen gideceğiniz yarışlarda, indiğiniz şehir havaalanına farklı şehirlerden de birçok sporcu benzer saatlerde gelebiliyor. Tamam çantanız 1000 tane bavul arasında kolayca seçilebilir ama aynı marka ve model 8 scicon çanta arasında hangisinin sizin çantanız olduğunu bulmak biraz karmaşa oluşmasına sebep oluyor. Bunu önlemek için çantanıza bir Türk bayrağı çıkartması ve isminizi yapıştırabilirsiniz. 






Birde çantanızı havaalanında görevliye teslim ederken kilitli olmaması gerekiyor. Çünkü görevliler gerekli görmesi halinde çanta eğer kilitli ise kilitleri kırıp içine bakma hakkına sahip. Tam tersi şekilde anahtarlarınızı her şartta yanınızda bulundurun. Çünkü aynı yetkililere kilitleri açık teslim ettiğiniz çantanızı kilitlenmiş olarak teslim alabilirsiniz. Yarış arifesinde hiç bilmediğiniz bir şehirde çilingirci aramak yorucu olabilir:))

Bütün bu bilgiler dışında havaalanında çantanız için ekstra taşıma parası ödemeye hazırlıklı olun. Zira çoğu havayolu şirketi bisiklet çantası için ekstra ücret alıyor. Ve genellikle çantanız valize farklı bir yerden veriliyor ve yine indikten sonra da farklı bir noktadan teslim alınıyor.(şimdiye kadar öyle oldu.) Yeni bişeyler yaşarsam veya okursam onları da buraya eklerim.

Güncel paylaşımları takip için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.

Herkese iyi antrenmanlar..














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder